Camões Intézet Portugál Nyelvi Központ

Camões Intézet Portugál Nyelvi Központ

Camões Intézet Portugál Nyelvi Központ

A Camões Intézet Budapesti Portugál Nyelvi Központ 1998-ban nyitotta meg kapuit, az intézmény az ELTE BTK Portugál Nyelvi és Irodalmi Tanszékén található.

A Nyelvi Központ két teremből áll, melyek teret adnak az oktatásnak, valamint a könyv- és médiatárnak. A termek rendelkeznek nyomtatóval, fénymásolóval, filmnézésre alkalmas kivetítővel, internet kapcsolattal.

A Központ célja az, hogy lehetőséget nyújtson a portugál és a portugál nyelvű országok kultúrájának, történelmének, irodalmának, és nyelvének mélyreható megismeréséhez nemcsak tanároknak, diákoknak, kutatóknak, hanem mindenkinek, aki érdeklődéssel fordul e témák felé. Emellett számos kulturális programmal igyekszik elmélyíteni a luzofónia és Magyarország kapcsolatát.

A Portugál Nyelvi Központ a portugál nyelv és kultúra terjesztését, tanulását és oktatását szolgáló tevékenységeket az alábbi módon támogatja:

  • segédanyagok rendelkezésre bocsátása (a portugál nyelv és kultúra tanulását és megismerését szolgáló könyvek, tankönyvek, folyóiratok, multimédiás anyagok és eszközök);
  • a portugál nyelv és kultúra témakörében tanárok, diákok, ösztöndíjasok és kutatók segítése és megfelelő információval való ellátása, segítségnyújtás a portugál nyelvet oktatóknak;
  • a portugál nyelv és kultúra megismerését és népszerűsítését szolgáló programok, események szervezése és megvalósítása;

A Camões Intézet által létrehozott és támogatott képzések, oktatási-, valamint ösztöndíjprogramok mellett az Intézet általános eszmeiségével összhangban (e-learning – távolsági kurzusok, nyári kurzusok, ösztöndíjak, kutatási programok) a Központ minden évben felterjeszt jóváhagyásra egy költségvetéssel ellátott programtervezetet a különböző eseményekről és programokról.

Kulturális programterveiben és költségvetésében a központi szerepet a magyarországi, portugál kulturális programok töltik be, nevezetesen: a két ország közötti kulturális párbeszéd előmozdítása, a kultúra legkülönbözőbb területeiről (tánc, színház, zene, irodalom, képzőművészet, filmművészet) érkező portugál előadók meghívása és népszerűsítése révén.

A Központ nyelvvizsgaközpontként is működik. Évente kétszer itt lehet letenni a CAPLE portugál nyelvvizsgát.