Galego Nyelvi Központ

Galego Nyelvi Központ

Galego Nyelvi Központ

A Portugál Nyelvi és Irodalmi Tanszéken 1992-ben kezdődött el a galego nyelv oktatása, először csak félévente egy speciális kollégium keretében, négy nyelvi szinten. 2000-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem megállapodást kötött a galiciai autonóm kormánnyal (Xunta), melynek értelmében a Portugál Nyelvi és Irodalmi Tanszék keretében megalakult a Galego Nyelvi Központ, ennek feladata a galego nyelv és kultúra oktatása és népszerűsítése. A központnak külön könyvgyűjteménye van a Portugál Nyelvi és Irodalmi Tanszék könyvtárán belül.

A galego nyelv, irodalom, történelem és civilizáció oktatása az iberoromanisztikai filológiai specializáción belül történik, melyet spanyol és portugál szakos hallgatók végezhetnek el.  

Az oktatáson kívül a központ feladata a galego irodalom népszerűsítése, szövegek kiadásával és rendezvényekkel. 2000 óta több irodalmi folyóiratban jelentek meg válogatások galego versekből és prózából, magyar fordításban. Számos könyv is megjelent: galego népmesék, Manuel Rivas, Manuel Antonio, Luís G. Tosar művei. 2015 óta a kiadott kötetek kétnyelvűek, melyek tartalmazzák az eredeti galego szöveget és magyar fordításukat.